Kristen tro

Det finns en kinesisk berättelse om en konstnär som målar ett landskap. Han målar med sina allra vackraste färger, en klarblå himmel, stora gröna skogar och en djup flod som rinner igenom tavlan. Han lägger ner hela sin själ i att få denna tavla som fulländad som han bara kan. Och när han är klar, så lägger han ner sina penslar och går in i tavlan.

Jesus kom för att rädda

Den berättelsen både liknar och skiljer sig markant från Bibelns beskrivning. För när Gud har fulländat sitt konstverk, som Bibeln kallar skapelsen, så ser han hur människan han format förstör konstverket. Hon gör uppror mot honom. Krig, svält, katastrofer och all ondska blir konsekvensen. Det är den här mörka och grumliga tavlan Gud går in. Istället för att kasta konstverket går han in för att rädda. Det här beskrivs i en vers som vi ibland kallar för ”lilla Bibeln” eftersom den sammanfattar Bibelns budskap. Den står i Johannes 3:16 och lyder: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin enda son, för att var och en som tror på honom inte ska gå under, utan ha evigt liv.” När Jesus dör på korset så är det för att själv ta människans straff för sitt uppror mot honom. Jesus uppstår på tredje dagen, det ger också människan ett hopp om ny uppståndelse i det Bibeln kallar för himlen, den plats där det inte längre finns några tårar eller någon sorg.

Gud bryr sig!

I mitten av 90-talet kommer en sång med titeln ”What if God was one of us?”. Alltså ungefär ”hur skulle det vara om Gud var en av oss?” Visst är det en svindlande tanke? Det är just det jag försökt beskriva. Hur Gud som är annorlunda än oss, fullständigt perfekt och felfri, allsmäktig och skaparen bakom allt, blir människa, för att rädda sin skapelse. I sin kärlek tillåter hans sig att dela människans villkor. Har du någon gång vandrat genom någon av livets allra mörkaste passager? Sorg, svek eller ångest? Gud har genom Jesus delat människans villkor och han vet hur allt det här känns!

Genom att läsa Bibeln förstår vi att varje människas liv har ett värde, ett mål och en mening. Allt det där hittar vi genom Jesus.

Guds erbjudande

Jesus erbjuder dig och mig ett liv tillsammans med honom både redan nu och här på jorden, men också i evigheten. Den gåvan väljer vi att ta emot genom att tro på honom. Om du vill ta det steget uppmuntrar jag dig att kontakta någon kristen kyrka för att få vägledning vidare.